Emmas semlor
5 dl gammeldags mjölk
1 pkt jäst
250 gr smör
2 ägg
1 krm salt
2-2,5 dl socker
16-17 dl Vetemjöl special
2-3 tsk stött kardemumma
1 ägg att pensla med
Fyllning:
mandelmassa + grädde
vispad grädde
Floursocker
Värm mjölken till 37 gr, smula ner jästen, i med socker, salt & kardemumma. I med äggen (rör om förstås!), i med mjöl (inte allt, kanske hälften). I med smöret som ska vara lagom mjukt, inte smält, brukar vara perfekt att köra i micron några sekunder, i med resten av mjölet eller tillräckligt med mjöl för att degen ska få en bra konsistens.
Jäs övertäckt i ca 40 - 60 min.
Knåda degen lite, dela upp i så många bullar du tycker är lagom, rulla runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare ca 20-30 min.
Pensla med vispat ägg, grädda i ugnen på 250 gr i 6 - 10 min beroende på storlek.
Låt bullarna svalna under bakduk.
Blanda mandelmassa och grädde till en smet. Fyll bullarna och på med vispad grädde, pudra över floursocker.
Voilá, perfekta semlor!
Floursocker
Värm mjölken till 37 gr, smula ner jästen, i med socker, salt & kardemumma. I med äggen (rör om förstås!), i med mjöl (inte allt, kanske hälften). I med smöret som ska vara lagom mjukt, inte smält, brukar vara perfekt att köra i micron några sekunder, i med resten av mjölet eller tillräckligt med mjöl för att degen ska få en bra konsistens.
Jäs övertäckt i ca 40 - 60 min.
Knåda degen lite, dela upp i så många bullar du tycker är lagom, rulla runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare ca 20-30 min.
Pensla med vispat ägg, grädda i ugnen på 250 gr i 6 - 10 min beroende på storlek.
Låt bullarna svalna under bakduk.
Blanda mandelmassa och grädde till en smet. Fyll bullarna och på med vispad grädde, pudra över floursocker.
Voilá, perfekta semlor!
Happy friday!
/E
/E
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar